הממשל הדיגיטלי הוא אחד התחומים העיקריים בהם לתובנות התנהגותיות פוטנציאל להביא לשיפור בעבודת הממשלה. כחלק מהמהפכה הדיגיטלית, הטכנולוגיה תופסת מקום מרכזי בחיי האזרחים, ומגוון רחב של שירותים נצרכים באמצעות אפליקציות ייעודיות, אתרים אינטרנטיים ורשתות חברתיות. לפלטפורמה הדיגיטלית פוטנציאל לשיפור עבודת הממשל במספר אופנים: מאפשרת הנגשה של שירותים ומידע לאזרחים, תורמת לתהליכים של ייעול בשירותי הממשלה, דוחפת לחדשנות ממשלתית, ואף עשויה להביא לשיפור הקשר של הממשל עם הציבור. על-מנת להנגיש את המידע באופן יעיל לאזרח, יש לעשות שימוש בכלים התנהגותיים. בעת ביצוע פעולות באופן מקוון אנו מושפעים מהטיות קוגניטיביות שונות, ועל יוצרי ומעצבי האתרים והאפליקציות הממשלתיות יש לתת עליהן את הדעת.
צעד הכרחי להקלה על האזרחים בתהליכים בירוקרטיים מול המדינה ולהסרת חסמים הוא יצירת אתר אחיד שירכז את התהליך מול כל הגורמים הממשלתיים הרלוונטיים (one-stop-shop). הממשק יספק מענה הוליסטי, נגיש ויעיל לכלל השירותים והמידע המוצעים על ידי המשרדים הממשלתיים השונים.
כחלק ממדיניות ה"דחיפה" שתוארה בפרק הקודם, האפליקציה שולחת תזכורות והודעות אוטומטיות, כלליות ופרסונליות, לגבי עדכונים חדשים או מטלות שיש לבצע על מנת לסייע לאזרח למלא את חובותיו ולהשלים תהליכים בירוקרטיים.
בעידן המודרני אנו מוצפים בגירויים ובמידע כל הזמן. הקשב האנושי הוא משאב מוגבל, ועודף גירויים ואינפורמציה יכול לגרום לעומס קוגניטיבי. על מנת שכלי דיגיטלי יהיה אפקטיבי חשוב לפעול לפישוט הכלי ולהופכו לאינטואיטיבי ככל האפשר, כך ששימוש בו ידרוש משאבים קוגניטיביים מעטים ככל האפשר.
רצוי שהאתר הממשלתי יהיה מותאם אישית: כל אזרח יוכל ליצור חשבון אישי שיכלול את פרטיו ומאפייניו, וכך יוצג לו רק המידע הרלוונטי עבורו. הכניסה יכולה להתבצע באמצעות מספר תעודת זהות, קוד שנשלח לנייד או טביעת אצבע. כאשר אנשים מרגישים שהשירות הותאם אליהם אישית הם נוטים להעריך אותו כמוצלח יותר, לשתף עימו פעולה ולבצע את הפעולות הנדרשות. בנוסף, פנייה אישית מפחיתה את תחושת האנונימיות ואת החסרונות הכרוכים בה, וצפויה להביא להתנהגות שקולה ואחראית יותר.
מילוי אוטומטי של הפרטים האישיים בטופס מקצר את התהליך ועושה אותו פשוט ונגיש יותר, ובכך מקל על המשתמשים לבצע את הפעולות הנדרשות. מומלץ שהמשתמש יצטרך למלא את פרטיו האישיים רק בפעם הראשונה, ובפניות הבאות ימולאו הפרטים הנדרשים בכל הטפסים באופן אוטומטי.
הודעות כגון "הנתונים שהזנת נשמרו במערכת", אינדיקציה להתקדמות בתהליך או הודעות שגיאה ברורות המסבירות למשתמש היכן הוא טועה מקילות את תחושת חוסר האונים המלווה תהליכים בירוקרטיים ויכולות לחסוך זמן ותסכול רב, וכך גם הצגה של הזמן המוערך עד להשלמת הפעולה ושימוש בצבעים שונים המראים למשתמש היכן ללחוץ.
במסגרת האינטראקציה עם המשתמש אפשר ליצור הנעה לפעולה באמצעות הצגת תוכנית פעולה. מבחינה פסיכולוגית, ברגע שאדם מצהיר על תוכנית פעולה הוא מרגיש מחויב להשלים אותה.
מילוי אוטומטי של הפרטים האישיים בטופס מקצר את התהליך ועושה אותו פשוט ונגיש יותר, ובכך מקל על המשתמשים לבצע את הפעולות הנדרשות. מומלץ שהמשתמש יצטרך למלא את פרטיו האישיים רק בפעם הראשונה, ובשימוש ברשימת מטלות (צ'קליסט) יכול להקל על השלמת הפעולות הנדרשות ולהביא לקיצור התהליך.פניות הבאות ימולאו הפרטים הנדרשים בכל הטפסים באופן אוטומטי.
מחקרים שנעשו מראים שאנשים מגבשים עמדה בעניין המראה הוויזואלי של אתרי אינטרנט בתוך חמש מאיות השנייה, ומוסיפים להחזיק בעמדה זו גם לאחר חשיפה ארוכה לאתר. כמו כן נמצא כי אלמנטים חזותיים בסיסיים השפיעו באופן ניכר על מידת האמון שמשתמשים נתנו באתר, וההשפעה הייתה גדולה יותר ממגוון מאפיינים המשמשים למדידה מקצועית של מהימנות אתרים, כגון מידת הדיוק של המידע באתר.
הגורם העיקרי המשפיע על התפיסה העיצובית הוא רמת המורכבות הוויזואלית, ואחריו, בהפרש ניכר, הצבע. עיקרון מנחה בעיצוב האפליקציה הוא צמצום כמות המידע למינימום ההכרחי לשם מניעת עומס מידע. נראה כי כשמדובר במידע דיגיטלי "פחות זה יותר", ויש לוותר על כל פריט מידע מיותר. הצפת המשתמש במידע גורמת לעומס קוגניטיבי, לתחושת בלגן ולחוסר שליטה, ובכך לייאוש ולפגיעה בתהליך קבלת ההחלטות. שימוש מושכל בלשוניות, קטגוריות וברירות מחדל יכול לצמצם באופן ניכר את המידע שמוצג.
מחקרים רבים מראים שחברות המשדרות מסר אסתטי נתפסות אמינות יותר ומוצריהן נתפסים שימושיים יותר.
לאופן שבו נכתב התוכן באתר עשויה להיות השפעה רבה על היכולת להניע אנשים לפעולה.
קיימים מספר עקרונות מנחים בנתינת משוב הקשורים לשפה בה פונים למשתמש. העיקרון הראשון והבסיסי ביותר הוא שמירה על תקשורת חיובית. מחקרים רבים מראים שתקשורת חיובית מגבירה מוטיבציה ומשפרת ביצועים: ● מנהלים שמספקים משוב חיובי לעובדים נתפסים כאמינים יותר ומגבירים את המוטיבציה של העובדים ● מורים שמספקים משוב חיובי בכיתה מובילים לביצועים משופרים אצל תלמידיהם ● חולים המרגישים מוערכים על ידי רופאיהם מדווחים על מצב בריאותי טוב יותרי הרצון לספק משוב חיובי אינו אומר שעלינו להתעלם מכך שאנשים מתנהגים באופן שנרצה למנוע. אך בניסוח משוב שלילי יש להתמקד במשימה עצמה ולא במשתמש. ● מחקר שפורסם בשנת 2013 הראה שרופאים אינם לומדים מצפיה בטעויות של עצמם, אך כאשר הציגו להם טעויות של קולגה הם הפיקו לקחים ושיפרו את ביצועיהם.
על מנת להקל את תחושת הייאוש וחוסר האונים שהמשתמש עלול לחוות בתהליך בירוקרטי, חשוב לשלב באתר תמיכה של נציגים מטעם המדינה, למשל באמצעות צ'אט עם נציג.